Amerika, the land of stars and stripes . The land of promise. The land of freedom. Voor ons…gewoon een geweldig vakantieland. Al vanaf 1993 komen we jaarlijks in Amerika. We hebben al vele rondreizen gemaakt en hebben ondertussen onze favoriete plekken waar we graag komen. Het ‘kriebelde’ al jaren….hoe zou het zijn om voor een paar jaar in Amerika te wonen? Nu, na zo veel jaar, is daar onze kans .

Daar waar wij al die jaren van hebben gedroomd is werkelijk geworden. Op 27 oktober 2009 zijn wij verhuisd naar Great Falls, Virginia. Een voorstad van Washington DC. We hebben daar bijna 4 jaar met veel plezier gewoond. Wat we echter niet hadden voorzien, is dat we naar Texas zouden verhuizen. Van een city life style naar een country life style... Our journey continues...

....en het gaat maar door! Vanaf half juli 2018 zullen wij wederom naar Amerika verhuizen voor een periode van 4 jaar. Back where we started...in the Washington DC area!

Deze site is bedoeld voor familie, vrienden, bekenden en andere geïnteresseerden. Op deze blog kunnen jullie vanaf nu alles lezen over ons leven aan de andere kant van de oceaan; oftewel 'Our life overseas'! Wij zouden het leuk vinden als je een berichtje of een reactie achterlaat.



dinsdag 23 februari 2010

Chinese New Year

Zondag zijn we naar de Chinese New Year Parade in Washington geweest. Het valt niet, zoals bij ons, op 1 januari, maar elk jaar op een andere datum in januari of februari. Dit heeft te maken met de Chinese kalender. Het is dit jaar het the year of the Tiger (Woods...hahaha). Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Het zou om 2 uur beginnen en dat was ook het tijdstip dat wij arriveerden. Het was al megadruk. De meeste mensen waren al op tijd gaan staan om een goed zicht te hebben op de parade. We baanden ons een weg door de mensenmassa. Op een gegeven moment zijn we maar ergens gaan staan, want we hoorden de muziek al en in de verte zagen we al wat bewegen. De parade was begonnen. Eerst kwam er een hele delegatie met mensen voorbij. Dat was niet wat ik wilde zien. Ik wilde de dragons zien, de maskers, Chinezen in mooi kostuums. Nou ja, na een tijdje kwamen die ook voorbij. Wij stonden bijna aan het einde van de straat. Daar was een podium gebouwd. De Chinese delegatie nam daar plaats. Het was toen ook mogelijk om ook op straat te lopen. John nam de camera en is richting het podium gelopen. Er werden verschillende speeches gehouden. Ik stond nog steeds op een plaats waar ik niet veel kon zien, dus ik ben toen naar John toe gelopen. Die stond inmiddels op de trap van het podium! Het viel me nog mee dat dit mocht, want het valt me altijd op dat als je ergens op een trap stilstaat of gaat zitten, je gelijk weggejaagd wordt door de politie of andere 'controleurs'. Hij had zo een mooi overzicht over de mensenmassa.

De muziek ging spelen en de draken kwamen tevoorschijn. Er werden verschillende traditionele dansen opgevoerd, waaronder de drakendans. De drakendans is een zeer kenmerkende en opvallende volksdans binnen de Chinese cultuur. Bij deze dans vormen een aantal mensen een lange Chinese draak, de voorste in de stoet draagt de kop van de draak en de rest vormt het lichaam. Deze dans laat zien dat geluk en voorspoed niet vanzelf komen: je moet er wel iets voor doen! De leeuwendans wordt uitgevoerd onder luid tromgeroffel, de trommel volgt de beweging van de leeuw. De draak/leeuw kan van verschillende materialen, zoals hout, stof en crêpepapier, zijn gemaakt. Het was erg leuk om dit te aanschouwen. Na een tijdje hadden we het wel gezien en gingen we tussen de mensen lopen. Dat is eigenlijk nog leuker; mensen fotograferen. Ze zijn er niet altijd blij mee, maar je moet proberen om dit ongezien te doen. Of gewoon vragen natuurlijk, dat kan ook.

Toen iedereen zijn dans had opgevoerd, zijn/haar woordje had gezegd, verplaatste de delegatie zich naar het midden van de straat. Het was tijd voor vuurwerk. Ook natuurlijk weer met een drakendans vooraf en veel tromgeroffel. En toen werd het vuurwerk aangestoken... Wat een lawaai, maar wat wil je... De rook van het vuurwerk trok door de straat. Het bleef maar doorgaan. Het geknal van het vuurwerk moet de boze geesten wegjagen. Nou geloof mij maar, dat moet toch aardig gelukt zijn!

De verschillende groepen die eerder de drakendans en leeuwendans hadden uitgevoerd, gingen nu langs alle restaurants. Met veel tromgeroffel en dans, lokken ze de eigenaar naar buiten. In sommige gevallen gaan ze naar binnen, maar de meeste Chinese restaurants zijn nogal smal en klein. De eigenaar komt dan naar buiten en stopt in de bek van de leeuw een nieuwjaarscadeau. Het nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar. Het ziet met al die rode versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwaad weg.

We hebben nog een tijdje rondgelopen en genoten van alles om ons heen. We hebben heel wat foto's gemaakt, dus het was een geslaagde dag. Om 6 uur vonden we het wel weer tijd om naar huis te gaan. We hebben nog een stop gemaakt in het 'centrum' van Great Falls en zijn een biertje gaan drinken bij The Old Brogue, een Ierse pub. Ondertussen was ook het schaatsen begonnen. Op de TV in de bar was natuurlijk geen schaatsen te zien. Een ijshockeywedstrijd, Amerika vs Canada, tja...dan maar op mijn Iphone teletekst volgen. Was ook best spannend. Helaas kunnen we ook niets terugzien van de schaatswedstrijd. Alles wat door Nederlandse zenders van de Olympische Spelen op internet wordt geplaatst, kunnen wij hier niet zien. Het heeft te maken met de uitzendrechten. Die zijn verkocht aan Nederland om het ook daar uit te zenden. Zelfs het RTL Nieuws kunnen wij hier momenteel niet zien, omdat daar wel eens beelden van de Olympische Spelen bij kunnen zitten. Balen, maar het is niet anders. Wij moeten het hier vooral met curling (wat ik niet echt een sport vind...een beetje met een bezem op het ijs vegen...) en kunstschaatsen. Dat is nu ook niet echt mijn favoriet. Afin, Ireen Wust had een mooie tijd weggezet, met als resultaat een gouden plak!
Hieronder ons fotoverslag van een dagje Chinatown...

6 opmerkingen:

Petra zei

Heel bijzonder inderdaad, die parade. Wij zijn een paar jaar geleden ook geweest, al die kleuren!

Bibi zei

Gaaf, lijkt mij ook leuk om eens mee te maken. Mooie foto's heb je ook gemaakt!

Karin zei

Prachtige foto's!!!!

Petra zei

Prachtige foto's!
De details foto's en de portretten van de mensen aanwezig. Heel knap gedaan!

Teleton zei

Altijd leuk in iedere stad; Chinatown en helemaal als er nieuwjaar wordt gevierd. Ik probeer er in Den Haag altijd op die dag te zijn, maar 't is dit jaar niet gelukt. Prachtige foto's weer van dit kleurige schouwspel.

Erica zei

Wow Wat mooi!!!
Dat zou ik ook wel eens in het echt willen zien. En wat heb je weer mooie foto's gemaakt!!!